KVÍZ-PARTY - KINCSKERESŐ JÁTÉK

Benti vagy szabadtéri ügyességi játékot keresel gyerekeknek?

A Kvízparty szett megrendelésével 10 feladatból álló játékot küldünk Neked.

De mit is kapsz tőlünk?

Időt

Időt nyersz magadnak, hogy az igazán fontos dolgokkal foglalkozhass.

Élményt

Élményt adsz a gyerekeknek, akik úgy érzik, hogy felejthetetlen buliban voltak!

Honnan az ötlet?

Amikor először fogalmazódik meg gyermekedben, vagy Benned a gondolat, hogy zsúrt szeretnél szervezni, ezzel kezdetét veszi a gondolkodás és ötletelés is.

Ez persze velünk sem volt másként; mi is jártunk már hasonló cipőben és sokat törtük a fejünket azon, hogyan lehetne a legjobb programot szervezni. Ezt, a gondolkodásra és szervezésre való plusz időt szeretnénk Neked megspórolni, azzal, hogy olyan játékos feladatsort állítottunk össze, mely mindenkinek a legjobb (lásd fent: idő & élmény…! J)

Az első 8 játék gondolkodtató, megfigyelést igénylő feladatokból áll. Ebben az életkorban (akár a 6-8, akár a 9-12 éves korosztályról van szó) kiemelten fontos a feladatok (helyes) megoldásával járó sikerélmény, mely erősíti az önbizalmukat és újabb feladatok, kihívások megoldására inspirálja őket. Ezért fontos, hogy a korosztályoknak különböző nehézségű feladatsort állítottunk össze.

Az utolsó két feladat eltér az eddigiektől.

Tudjuk, hogy a gyerekeknek ebben a korban komoly mozgásigényük van, így a zsetonok összegyűjtése és az utolsó játékok kismozgásos feladatok. 

Szeretnénk itt idézni állandó szakmai támogatónkat, Szilágyiné Pernyéz Erzsébet, fejlesztőpedagógust, aki több mint 40 éve van a pályán:

„Kedves Szülők!

A Kvízparty „játék” véleményem szerint nagyon jó. A játék szót azért tettem idézőjelbe, mert úgy gondolom, hogy ez sokkal többet takar.

Játék. Biztosan emlékeznek még arra, amikor gyermekeikkel kis korukban játszottak, és minden alkalommal valami új tudást fedeztek fel csemetéjüknél.

Játék=tanulás.

Ebben a komlex programban ez valósul meg.  De nem csak a gyerekeknek, hanem Önöknek is. Telefonok, számítógépek nélkül tanulhatnak meg nagyon sok dolgot.

Csak néhány terület: gondolkodás, vizuális látásmód, együttműködés, empátia, szervezés, csapatmunka.

Véleményem az, hogy ezt a játékot nem csak a gyerekek, hanem a szülők is élvezni fogják, hisz amikor Önök felnőttek, a számítógépes, internetes világ még nagyon gyerekcipőben járt.

Szívből ajánlom a Kvízparty játékos feladatait nemcsak a gyermekeiknek, hanem Önöknek is. Legyen mindenki újra gyerek, és a mai nem könnyű világban legyen mindannyiuknak egy szép, derűs délutánjuk!

Szilágyiné Pernyéz Erzsébet
nyugdíjas tanító, fejlesztő pedagógus”

A csapatok a 8. játék után bevárják egymást és a 9. valamint 10. feladatot együtt oldják meg.

A 9. feladatnál a csapatokból egy-egy játékos mutogat/lerajzol/körülír egy olyan tárgyat vagy fogalmat, ami a kártyán szerepel. Az a csapat kapja a pontot, aki előbb mondja meg a helyes megfejtést.

Az utolsó játék pedig kifejezetten a mozgást helyezi előtérbe; ezek elsősorban ügyességi játékok. Szobában, házban és természetesen szabadtéren is játszhatók, a körülmények függvényében (van-e kert, milyen az idő, stb.)

Ajánlásokat kapsz tőlünk az ilyen típusú feladatokra, játsszátok azt, ami elnyeri a tetszéseteket!

Bár a verseny győztese az a csapat, amelyik a legtöbb pontot szerezte, mégis mindenki nyer, hiszen a kincsesládából mindenkit vár egy kis ajándék!

Szeretnénk Neked néhány további ötlettel segíteni, annak érdekében, hogy a buli, amit szervezel, a lehető legtökéletesebbre és legemlékezetesebbre sikerüljön!

Benti és szabadtéri ügyességi játékok gyerekeknek

Az alábbiakban főképp technikai tippeket adnunk, melyek jól működnek ha szervezni szeretnél csapatjátokot gyerekeknek.

Tapasztalataink alapján a kisebb korosztály (3-5) csak igen rövid ideig köthető le; jellemzően egymás mellett játszanak és nagyon nehéz a figyelmüket irányítottan, huzamosabb ideig fenntartani, ezért csak idősebbek számára kínálunk feladatokat (6 éves kortól).

Ha mégis fiatalabbaknak tervezel party-t, akkor javasoljuk, hogy ügyességi vagy mozgásos játékokkal tedd színesebbé a programot. Az alábbiakban találsz néhány ilyen játék-javaslatot. Ezek természetesen a nagyobbak számára ugyanúgy szórakoztatóak lehetnek

Benti csoportos játékok:

  • Zoknidobálás: gyűrj labdává néhány pár zoknit. Az összegyúrt „zoknilabdát” különböző méretű kosarakba/edényekbe kell különböző távolságból beledobni. Ha műanyag poharakat egymásra raksz, akár célbadobást is játszhatnak
  • Almaevés: az almát hátratett kézzel kell megenniük egy tálkából. A leggyorsabb nyer
  • Tejszínhabevő verseny: egy tálkába nyomj ki tejszínhabot. A csatát az nyeri, aki hátratett kézzel a leghamarabb nyalja ki a tejszínhabot a tálból
  • Lufi-tánc: minden játékos egyik lábára köss egy lufit. A cél az, hogy a másik versenyzők lábára kötött lufi kilyukadjon, úgy, hogy a versenyző rálép a másik lufijára. A nyertes az, akinek a legtovább marad ép a lufi a lábán

Az ilyen típusú benti csoportos játékok azért ajánlottak, mert jellemzően kis helyigényű, mindössze néhány eszközt igénylő, mégis szórakoztató és izgalmas programok.

A csoportos játékok gyerekeknek mindig népszerű játékforma; a kicsik felesleges és plusz energiáit ilyen típusú, irányított és kontrollált feladatokkal könnyedén levezetheted.

Szabadtéri csoportos játékok gyerekeknek:

  • Kötélhúzás: ezt nem magyarázzuk el! 
  • Zsákbafutás: azt hiszem, ez sem szorul különösebb magyarázatra!
  • Kidobós: a kijelölt játékterületen a csapatok egymás ellen küzdenek. Feladat, hogy „kidobjuk” az ellenfél csapat játékosait. A labdával dobó csak hármat léphet, aztán dobnia kell. Az a csapat nyer, aki hamarabb kiejti a másik csapat tagjait.
  • Kibobós B: hasonló, mint a fenti játék, a különbség annyi, hogy a kidobott játékos leül a földre, ott, ahol kidobták és addig nem avatkozhat játékba, amíg egy elgurult labdát meg nem kaparint. Ha labdát szerez, akkor ismét játszhat, természetesen a csapatában
  • Kígyó-fogócska: akit a fogó megfog, megfogja a kezét és immáron ketten fogók. Akit megfognak, csatlakozik az egyre növő „kígyóhoz”. A játék nyertese, aki legtovább el tudja kerülni, hogy a kígyó megkaparintsa

Az ilyen típusú szabadtéri ügyességi játékok gyerekeknek közkedveltek és népszerűek minden korosztályon belül, ráadásul a mozgásigényüket is kielégítik.

A fenti ötletek természetesen a teljesség igénye nélkül készültek, számtalan benti és szabadtéri játék van, amik népszerűek és a gyerekek mozgási igényének kielégítésére is alkalmasak.

Időbeosztás

Szintén tapasztalatainkat szeretnénk Veled megosztani.

A Kvíz Party játék előkészülete nagyjából 20-30 percet vesz igénybe és ebben Te leszel a főszereplő… A Vezérlőpultot rendezd be (jól látható helyen a Nyomkereső lappal), a zsetonokat pedig rejtsd el.

Amikor a vendégek megérkeznek, adj nekik 20-30 percet arra, hogy „egymásra hangolódjanak”.

A kincskeresés maga (függően a csapatok létszámától) kb. 90 perc lesz.

Étel-ital

Majdnem minden, általunk szervezett buliban azt tapasztaltuk, hogy az étkezés számít a legkevésbé. A gyerekek nagyszerűen elvannak apró „rágcsákkal”, legyen az fasírtgolyó, ropi, felszeletelt alma, stb. Javasoljuk ezért, hogy (ha mindenképpen meleg étel szeretnél kínálni), akkor pizzát szervírozz. A pizzát jellemzően minden gyerek (még a legválogatósabb is) szívesen fogyasztja.

Üdítők esetében vizet és rostos gyümölcsleveket javaslunk. Az ital jóval fontosabb a bulin, mint az étel, készülj megfelelő mennyiséggel, mert a játékok során nagyon meg tudnak szomjazni!

Ami viszont nagyon fontos és egyben a buli (egyik) fénypontja: a TORTA! A tortát, ha tudod, mindenképpen a party végére időzítsd, tortázás, majd ajándékozás.

Ajándékozásnál egy kedves és vidám forma: mindenki egyesével adja át az ajándékot, ám úgy, hogy a megajándékozott ne lássa (pl. egy lepel mögül) és újabb feladata, hogy kitalálja, hogy kitől kapja az ajándékot. Aki, nevének említése nélkül (akár elváltoztatott hangon) elmond egy olyan történetet/utalást, amiből a megajándékozott könnyedén kitalálja, hogy ki rejtőzik a lepel mögött.