Szülinapi program ötletek

Szülinapi buli ötletek 6-12 éveseknek

Biztosan Ti is voltatok már a következő helyzetben: „Közeledik a gyerek szülinapja, de még nem találtam ki semmit…! Ajjaj…híján vagyunk a szülinapi program ötleteknek!”

Ja és ez ráadásul évről-évre megismétlődik. Ha tavaly voltál egy játszóházban, akkor idén már nem biztos, hogy ugyanoda akarod szervezni a bulit. Persze vannak állandó és jól bevált helyszínek, meg programok és ötletek, de azért némi újdonságot kell virítani!

Emellett azt tapasztaltuk, hogy minél nagyobb egy gyerek (pre-teenager kor, 11-13 év), annál nehezebb neki(k) olyan bulit kitalálni, ami minden igényüket kielégíti…ha unatkoznak, egy pillanat alatt előkerülhetnek a kütyük és már el is vesztetted a harcot. Ezért egészen mást kell kitalálni a „Szülinapi program ötletek 12 éveseknek” és mondjuk a „Szülinapi programötletek 7 éveseknek…” témakörben, mert mások az igények. Tehát a lecke fel van adva; amit keresünk: szülinapi buli ötleteket 6-12 éveseknek

Szóval, ha már szülinapi zsúr, akkor el tudod vinni őket egy játszóházba. Befizetsz egy összeget, a játszóház pedig rendelkezésetekre bocsájtja a helyszínt, meg kaptok egy asztalt, amire ki van írva, hogy „Foglalt – 15:00 Eszter” pl. De emellett úgy gondoljuk, hogy meglehetősen személytelen, úgy is fogalmazhatnék, hogy egy, a sok közül…és nem is biztos, hogy a közeletekben éppen van játszóház. És ha van is, nem biztos, hogy szabad abban az időpontban. És így tovább…

Van, amikor speciálisabb, tematikus programot szervezel. Tipikusan ilyen, amikor lézercsatát szervezel, elviszed őket go-kart-ozni, stb. Ezek jók, ám egyrészt költségesek, másrészt helyhez (és időhöz – van-e szabad hely, amikor a bulit tartanánk?) kötöttek.

Mi kipróbáltuk azt is, hogy képzett bohócot, egy másik évben pedig a Budapesti Bábszínház művészét hívtuk el, szülinapozni. Mindkét party jól sikerült, de ezek is komoly előkészületet igényeltek (emlékszem, hogy három kör volt, mire a második emeleti lakásba fel tudtam cipelni a bábművésznő szükséges felszerelését). Emellett ezek, a személyes műsorok elég borsosak is…mármint az áruk. Meg aztán nem biztos, hogy minden évben elő lehet egy bábelőadással vagy bohócműsorral rukkolni.

Az a lényeg, hogy mind a három gyermekünknél (és persze a vendégeknél) is azt tapasztaltuk, hogy azok a zsúrok sikerültek legjobban, amiket mi magunk szerveztünk meg.

Ok, ok, de azt a bulit meg is kell szervezni…(lásd feljebb: „Közeledik a gyerek szülinapja, de még nem találtam ki semmit…!”)

Ha a helyszín megvan, akkor még mindig ott a kérdés, mi legyen a program. Vagyis ki kellene találni és meg is kellene valósítani. Ami idő. Ami meg nem biztos, hogy van. Vagy legalábbis szinte sosem elég. És két hét múlva már itt a nagy nap…és még a meghívókat sem osztottuk ki…ebből mi lesz?

Ismerős? Naná, hogy az!

És itt álljunk meg egy gondolatra. Ami megvan, az az igény arra vonatkozóan, hogy egy jó és emlékezetes bulit szervezz a gyereknek, ahol ő is és a meghívottak is nagyszerűen érzik magukat.

Emellett adott az, hogy hol szeretnéd a bulit megtartani, ami függ elsősorban a lakásotok, vagy házatok adta lehetőségektől, illetve attól, hogy milyen idő van a buli napján; esőben is lehet kinti játékokat szervezni, de nem lesz biztos a siker…

…és persze megvan az…vagy legalábbis körvonalazódik, hogy kiket szeretnétek meghívni; barátok, barátnők, osztálytársak, unokatesók, csapattársak…a lista bővíthető, de 15 fősnél nagyobb zsúrt nem akarsz tartani, ugye?

Jöjjön most az, hogy mi nincs meg…tudod, ez a fogósabb kérdés. Igen, hiányzik még a program. Persze lehet nekik adni egy labdát, hogy „Akkor focizzatok/kidobósozzatok/stb. egyet, amíg nem lesz tortázás…!”, de azért ez nem az igazi. Gondolom abban egyetértünk, hogy ennél többet is ki tudsz hozni egy szülinapi zsúrból.

Ha már elgondolkodsz azon, hogy mi legyen a program, akkor olyan játékelemeket lenne érdemes beépíteni, amit a gyerekek szeretnek és élveznek.

Azt Te tudod a legjobban, hogy a Te gyermeked és a barátai mit szeretnek, esetleg nem szeretnek csinálni, de azt bátran kijelenthetjük, hogy akár 6, akár 12 éves gyerekekről van szó, szükséges az, hogy bizonyos mértékben irányított legyen a játék. Bármilyen programról van is szó, fontos, hogy legyen egy előre meghatározott végcél, ami felé halad a játék. Legyen az valami megtalálása, kiszabadítása, megépítése…de tényleg bármi lehet ez, a lényeg, hogy tudják, hogy milyen céljuk van azzal, hogy a feladatokat megoldják. Ha nincs irányítás és valamilyen kontroll, akkor egyszerűen „szétfolyik” a program. Ha a buli amellett, hogy szórakoztató, csapatépítő, gondolkodtató, együttműködési készségeket fejlesztő és empátiát erősítő…na, az aztán hab a tortán! Van ilyen vajon?

Azt gondoljuk, hogy van. Ha érdekel a mi szülinapi program ötletünk, akkor kattints ide!